Kokoswater: een gezond drankje!

Kokoswater is al tijden lang een populair drankje in kustgebieden van de tropen, maar wordt ook in het westen steeds populairder. Het wordt vooral gezien als een goede sportdrank.

Waarom is kokoswater gezond?

Kokoswater is het vocht dat zich binnen in de kokosnoot bevindt en dat rijk is aan vitaminen (vooral vitamine B2) en mineralen (vooral magnesium en kalium). De kokosboom kan gezien worden als een natuurlijke waterfilter. Iedere liter water die in de schil terechtkomt wordt gefilterd. Om daar te komen, stijgt het water op door ontelbare vezels die het zuiveren voordat het in de steriele noot uitkomt. Alle schadelijke stoffen die tegenwoordig in regenwater te vinden zijn worden er dus uitgefilterd. Daarnaast voegt de schil van de kokosnoot veel vitaminen en mineralen toe aan het water. Kokoswater kan gezien worden als een van de rijkste bronnen van elektrolyten die de natuur te bieden heeft. Elektrolyten spelen o.a. een rol bij de handhaving van de osmotische waarde en de zuutegraad van het bloed. In hun jonge groeistadium zijn kokosnoten het meest gezondheidsbevorderend.  Jong kokoswater is identiek aan menselijk bloedplasma en wordt dan ook zeer snel door het lichaam opgenomen. Het bevat weinig calorieën en suiker en bijna geen vet. Ook bevat het vezels en veel cytokininen, een planthormoon, dat belangrijk is voor een gezonde celdeling en –groei en kankerbestrijdend werkt. Verder zitten er veel enzymen in kokoswater die vooral het metabolisme helpen. Omzetting van voedingsstoffen in voor het lichaam nodige stoffen is alleen mogelijk als er voldoende enzymen in het lichaam bevinden. Het zachte kokosvlees van de jonge kokosnoot heeft bovendien o.a. het vermogen om beschadigd weefsel als gevolg van oxidatie te vernieuwen en de functie van het zenuwstelsel te verbeteren.

Wat is een jonge kokosnoot?jonge kokosnoot

Een jonge kokosnoot is een kokosnoot waarvan de buitenkant nog niet verhaard en donkerbruin is. Het vruchtvlees is nog zacht en puddingachtig. Je ziet ze vaak in een cilindervorm met punt gesneden, ontdaan van hun groene schil.

Hoe te drinken?

Om het water uit de kokosnoot te drinken kan je eenvoudig een gaatje boren en daar een rietje in stoppen en het water eruit drinken. Het is ook mogelijk om aan de onderkant van de noot een stuk weg te snijden langs de noot. Je ziet dan als het goed is drie rondjes verschijnen (de ogen). Daar kan je de kokosnoot doorprikken of open halen met een mes. Laat het water uit de kokosnoot in een glas of bakje lopen.

Om het vruchtvlees te eten moet de noot gekraakt worden. Hier kan je een hamer of hakbijl voor gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>