Gezond gevuld speculaas

Gezond gevuld Speculaas

Nu Sinterklaas weer nadert en de supermarkten vol liggen met o.a. gevuld speculaas is het natuurlijk hoog tijd om een gezonde variant hiervan te maken. Hoofdingrediënt is de amandel, één van de gezondste noten. Amandelen zijn rijk aan vitamines en mineralen en zijn goed voor het hart, de hersenen en je spijsvertering.

INGREDIËNTEN speculaas  GS

 • 100 g amandelmeel
 • 250 g medjooldadels, ontpit
 • 100 g volkoren speltmeel
 • 3 el kokosolie
 • 4 el ahornsiroop
 • 2 tl speculaaskruiden
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • ½ tl wijnsteenbakpoeder

INGREDIËNTEN amandelspijs

 • 100 g blanke amandelen (minimaal 4 uur geweekt) of amandelmeel
 • Zest van een halve biologische citroen
 • 3 el honing
 • 1 medjooldadel
 • 1 el kokosrasp
 • ½ tl vanillepoeder
 • 1 el vloeibare kokosolie

 INGREDIËNTEN versiering

 • 1 tl honing
 • Handje amandelschaafsel

 BEREIDING

 1. Mix het amandelmeel, de dadels, kokosolie, ahornsiroop en de specerijen in een keukenmachine tot een plakkerig deeg.
 2. Breng het deeg over in een kom en meng het bakpoeder en het speltmeel er al knedend doorheen totdat zich een bal heeft gevormd. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg het voor ongeveer 4 uur in de koelkast.
 3. Haal het deeg uit de koelkast en verwarm de oven voor op 170 º
 4. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat en vorm 2 (ronde) plakken. Ik heb hierbij een taartvorm van 12 cm doorsnee gebruikt om mooie gelijke ronde plakken te maken.
 5. Bak het deeg 20 minuten in de oven.
 6. Spoel de blanke amandelen af en maal ze in de keukenmachine tot een fijn amandelmeel. Voeg de citroenzest, honing, dadel, kokosrasp, vanillepoeder en de kokosolie toe en mix alles goed door elkaar heen tot er een stevige massa is gevormd. Vorm de spijs nu in een even grote ronde plak als het deeg.
 7. Haal het speculaasdeeg uit de oven en verlaag de oven naar 150 ºC.
 8. Leg het amandelspijs voorzichtig tussen de plakken.
 9. Bestrijk de bovenkant van het speculaas met wat honing en verdeel daar een handje amandelschaafsel over.
 10. Bak de gevulde speculaas nog 10 minuten in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>